Heksenwaag – 750 jaar Oudewater

Het project ‘750 jaar Oudewater’ is inmiddels afgerond.

Oudewater viert feest: 750 jaar geleden kreeg het stadsrechten en werd Oudewater een stad! Daarom vinden er speciale voorstellingen plaats in de Heksenwaag in Oudewater.
De Heksenwaag is beroemd geworden, omdat mensen die van hekserij beschuldigd werden hier eerlijk werden gewogen en daardoor niet als heks werden verbrand. Op de historische waag uit 1482 kun je je nog steeds laten wegen en krijg je een certificaat met jouw gewicht!

Affiche Voorstellingen Heksenwaag 750 jaar Oudewater Angelique Schipper Antje de Sprookjesheks 750 jaar Heks Hollands Boegbeeld

De voorstellingen worden gespeeld van april 2015 t/m juni 2016.
De helft van de 100 voorstellingen is bedoeld voor scholen en de andere helft van de voorstellingen voor bezoekers in de vrije tijd.
Voor de scholen wordt een link gemaakt met ons historisch erfgoed en anti-pest programma’s. De heks was de zondebok in de middeleeuwen, hoe kwam dat?  Wie is de zondebok in 2015 en hoe kun je kwetsbare groepen in bescherming nemen?

De jeugdvoorstelling Antje de Sprookjesheks is voor kinderen van 4-8 jaar en wordt op de bovenverdieping gespeeld. Antje wil graag een sprookjesheks zijn, omdat ze dan kan vliegen op een bezemsteel. 750 jaar geleden geloofden de mensen echt dat er heksen op bezems rondvlogen! Na de voorstelling mogen de kinderen Antje wegen om te kijken of ze echt niet licht genoeg is om te kunnen vliegen en natuurlijk mogen ze ook zelf op de weegschaal.

Heksenwaag Antje de Sprookjesheks _ accordeon slapen Angelique Schipper foto Bert van der Horst

Heksenwaag Antje de Sprookjesheks _ appelschil lucht Angelique Schipper foto Bert van der Horst

Heksenwaag Antje de Sprookjesheks _ kat publiek Angelique Schipper foto Bert van der Horstfoto’s Bert van der Horst

De voorstelling 750 jaar Heks is voor iedereen van 9-99 jaar die nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de heks en wordt in de historische benedenruimte met de heksenwaag gespeeld. Je wordt meegenomen op een reis door de tijd: van 1265 tot nu, met de middeleeuwse kruidenvrouw, de heksenvervolger Institoris, een jonge vrouw die gewogen wordt door de waagmeester en de heks uit de sprookjes.

Heksenwaag 750 jaar Institoris Angelique Schipper foto Kees Deenik

Heksenwaag 750 jaar Geertje waagschaal Angelique Schipper foto Kees Deenikfoto’s: Kees Deenik

Heksenwaag 750 jaar Heks Mariaschool groep 8 vr 29 mei 2015

Een korte videoimpressie van ‘750 jaar Heks’ door Martijn de Wit.

Kijk voor informatie over de Heksenwaag op  www.heksenwaag.nl.

logo_Heksenwaag

INTERESSANTE LINKS
Oudewater, Gouda en Schoonhoven vormen samen de Gouden Driehoek. Samen met het Stadsmuseum Woerden vertellen zij u meer over de geschiedenis van de Heks die aansluit bij de Heksenwaag. En wilt u meer weten over de geschiedenis van het wegen? Ga dan naar het Weegschaalmuseum in Naarden.

Een waag in werking zien? De GOUDA KAASMARKT is een spectaculair historisch schouwspel, dat van 2 april tot en met 27 augustus 2015 iedere donderdagochtend plaatsvindt. Voor de Waag onderhandelen boeren met de handelaren over de prijs. En zoals het al eeuwenlang gaat, wordt de koop nog altijd met een handjeklap beklonken. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en na de verkoop gewogen in de monumentale Goudse Waag.

In de stenen brug van Schoonhoven staat de naam van Marigje Arriens  gegrift. Zij werd als heks verbrand in 1591.

Voor het Stadsmuseum Woerden, het voormalige stadhuis, vindt u de laatste gemetselde schandpaal. Tussen het stadhuis en de kerk werd vroeger de brandstapel geplaatst). In Woerden vond het laatste heksenproces in de Noordelijke Nederlanden plaats, die met een sisser afliep, het kwam niet meer tot een heksenverbranding.

In het Weegschaalmuseum in Naarden ontdekt u de ontstaansgeschiedenis van meten en wegen en wordt u de veelheid van toepassingen van meten en wegen getoond. In het historische IJkkantoor kunt u ervaren hoe maten en gewichten vroeger gestandariseerd en gecontroleerd werden. Daarbij ziet u hoe vroeger het wegen fraudegevoelig was . Dit gebeurde helaas ook met weegschalen waarop vermeende heksen gewogen werden . De weegschaal sloeg dan nauwelijks uit , waardoor het leek alsof de mensen zo licht waren als heks en veroordeeld konden worden tot de brandstapel. Het weegschaalmuseum is gevestigd in een middeleeuws pand, welke geschiedenis terug gaat tot in de Spaanse overheersing en gelegen in het centrum van het monumentale vestingstadje Naarden .

Weegschaalmuseum

Antipest- en Veiligheidsprogramma’s
In de middeleeuwen werd de heks als zondebok aangewezen voor mislukte oogsten en ziektes. Bij de Heksenwaag in Oudewater konden van hekserij beschuldigde mensen rekenen op een eerlijk weegproces en is niemand als heks op de brandstapel beland. Vandaag de dag zijn er nieuwe kwetsbare groepen. Voor scholen wordt er een link gelegd met anti-pestprogramma’s en veiligheid op school zoals: www.moed.nl, www.kivaschool.nl, www.kanjertraining.nl en www.schoolenveiligheid.nl.

De voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door:

logo_CarelNengermanfonds    logo_FentenervanVlissingenfonds      logo_janivostichting logo_KFHeinfonds      logo_PrinsBernhardCultuurfonds

VSBfonds PAY-OFF CMYK       logo_750jaarOudewater