INSCHRIJVING Aletta Jacobs in de klas, Viering 100 jaar Kiesrecht

De nieuwe educatieve voorstelling van St. Hollands Boegbeeld is van start gegaan. De try-out op basisschool De Driemaster in Voorburg op donderdag 15 februari 2018 was gelijk een groot succes. De start in groep 8 werd gewaardeerd met een 8,5, groep 6 vond dat het zeker ook voor hen geschikt is en gaf een 8. Groep 7 sloot af met een 9 als waardering. Juf Annemarie: ‘Het is heel leuk om te zien hoe interactief de voorstelling is.’ Alle drie de docenten vinden dat de voorstelling de interesse in onze democratie verhoogt. Sindsdien ‘regent’ het vooral negens en zelfs al tienen!

De voorstelling wordt aangeboden in schooljaar 2017/2018 en 2018/2019 en is bestemd voor de bovenbouw. De voorstelling wordt ondersteund door Fonds1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds, waardoor er ruimte is voor 75 voorstellingen voor €75,- per klas, ruim 30 voorstellingen zijn reeds geboekt. Kiest u ook voor Aletta Jacobs in de klas? Neem dan contact met ons op.


Met dank aan www.haagsedingen.nl en basisschool De Parkiet groep 8


Afgelopen week is Angelique Schipper op basisschool De Driemaster geweest met haar nieuwe voorstelling van Stichting Hollands Boegbeeld. Het is een voorstelling waar je meteen midden in zit. De kinderen worden er interactief bij betrokken. De eerste situatie die wordt geschetst, geeft de kinderen direct het gevoel van die tijd. De accordeon geeft de voorstelling weer een andere dimensie, met vrolijke deuntjes en liedjes kunnen de kinderen snel meedoen. De kinderen krijgen in de voorstelling een rol en op die manier komt de geschiedenis tot leven. Een echte aanrader!’ Patty Roos, directeur De Driemaster Voorburg

Wat u mag verwachten
Aletta Jacobs komt 1,5 uur bij u in de klas. Zij neemt de kinderen mee door de geschiedenis: van 1815 tot heden. Van 1815 toen Nederland een koninkrijk werd en de koning alle macht had tot nu: de macht ligt bij het volk door Kiesrecht.
Na een korte interactieve introductie wordt de tijd uitgediept en krijgen de kinderen de rollen van personen, die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld en wordt duidelijk wat stemrecht betekent.  Daarna wordt er met de kinderen kort gesproken over hun toekomst: zij hebben het straks voor het zeggen. Wat vinden zij belangrijk?

De voorstelling laat zich het beste omschrijven als interactief educatietheater waarin de geschiedenis van onze democratie centraal staat met (raadsel)liedjes op de accordeon.

Dr. Aletta Jacobs (1854-1929) was het eerste meisje in Nederland dat officieel aan de universiteit mocht studeren. Zij is de grote voorvechtster van Vrouwenkiesrecht in Nederland geweest. Voor het kiesrecht is een jarenlange strijd gevoerd door mannen en vrouwen. In 1919 was het Algemeen Kiesrecht een feit. Tot 1970 was stemmen verplicht. Nu mag je zelf bepalen of je je stem laat horen. Doe jij straks ook mee?

Als je moeder zegt: Ga naar je kamer!
Vraag je: De Eerste of de Tweede?
En als ze zegt dat je praatjes hebt
Moet ik naar het Torentje of het Kabinet?

Concept en uitvoering: Angelique Schipper
Regisseur: Jan Oomen
Dramaturg: Kees Deenik

INSCHRIJVEN

Foto’s: Ot Douwes